per què aquest projecte?
En el context d’emergència climàtica, ecològica i de pèrdua de biodiversitat actuals, construir i visibilitzar protocols de silvopastura en els que s’aconsegueixi un equilibri entre la sostenibilitat ecològica, la cultural i l’econòmica dels sectors implicats pot ser una fita clau per a la gestió sostenible dels boscos. El projecte Silvodivers té com a objectiu principal transferir coneixements tècnics i de gestió mitjançant una sèrie d’activitats amb la intenció de proposar eines i metodologies per recolzar ramaders i ramaderes en una pastura sostenible. Es a dir, una silvopastura exitosa i beneficiosa econòmicament per a elles, compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic. Un altre objectiu molt important d’aquest projecte és divulgar sobre com fer un ús de la silvopastura, coordinadament i amb benefici mutu, entre gestors/es, propietaris/es forestals i ramaders/es.
qui som
transferència de coneixements
La transferència de coneixements tècnics i de gestió forestal per la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat al sector de la silvopastura. El tipus i la pressió de la pastura són característiques importantíssimes per a que aquesta activitat sigui compatible amb la conservació dels boscos i la prevenció d’incendis, alhora que també pugui ser viable econòmicament. Per això aquest treball té com a objectiu principal transferir una metodologia i un seguit de tècniques per determinar un protocol i itineraris demostratius d’una silvopastura sostenible (ecològica, social i econòmicament).
Visibilitzar
Proposar eines i metodologies
Assessorar i guiar
Assessorar, guiar i divulgar sobre com fer un ús de la silvopastura, coordinadament i amb benefici mutu entre gestors/es, propietaris/es forestals i ramaders/es, compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic.
ÀMBIT
El projecte pretén englobar tots els tipus de boscos i els ramaders i ramaderes que pasturen a tot Catalunya amb especial atenció a les zones forestals de pineda de pi blanc (Pinus halepensis).
ACCIONS
- Mapatge dels ramaders i ramaderes que realitzen silvopastura a Catalunya.
- Diagnosi de l’estat de la silvopastura a Catalunya a partir de de 30 entrevistes socio-ecològiques a 30 ramaders i ramaderes.
- Creació d’uns itineraris demostratius de la silvopastura en boscos de pi blanc.
- Cerca de la interacció entre la silvopastura i espècies de flora protegida i amenaçada.
- Creació d’un protocol per a la silvopastura sostenible i de material divulgatiu.
- Creació d’espais de comunicació entre tots els agents implicats en la silvopastura, és a dir, pastors/es, gestors del territori, ciència, associacions i entitats, i la propietat forestal.