Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.
Logo Silvodivers

per què aquest projecte?

En el context d’emergència climàtica, ecològica i de pèrdua de biodiversitat actuals, construir i visibilitzar protocols de silvopastura en els que s’aconsegueixi un equilibri entre la sostenibilitat ecològica, la cultural i l’econòmica dels sectors implicats pot ser una fita clau per a la gestió sostenible dels boscos. El projecte Silvodivers té com a objectiu principal transferir coneixements tècnics i de gestió mitjançant una sèrie d’activitats amb la intenció de proposar eines i metodologies per recolzar ramaders i ramaderes en una pastura sostenible. Es a dir, una silvopastura exitosa i beneficiosa econòmicament per a elles, compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic. Un altre objectiu molt important d’aquest projecte és divulgar sobre com fer un ús de la silvopastura, coordinadament i amb benefici mutu, entre gestors/es, propietaris/es forestals i ramaders/es.

qui som

Sandra Saura mas

Doctora en biologia, professora i investigadora d’ecologia a la UAB i al CREAF

Lídia Quevedo

Ambientòloga i doctora en biologia, professora associada d’ecologia Forestal a la UAB i mestra especialista de bosc a l’Escola cooperativa El Puig

transferència de coneixements

La transferència de coneixements tècnics i de gestió forestal per la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat al sector de la silvopastura.  El tipus i la pressió de la pastura són característiques importantíssimes per a que aquesta activitat sigui compatible amb la conservació dels boscos i la prevenció d’incendis, alhora que també pugui ser viable econòmicament. Per això aquest treball té com a objectiu principal transferir una metodologia i un seguit de tècniques per determinar un protocol i itineraris demostratius d’una silvopastura sostenible (ecològica, social i econòmicament).  

Visibilitzar

Arreu de Catalunya hi ha activitats de Silvopastura, però sovint està invisibilitzada. Amb aquest projecte pretenem vVisibilitzar, conèixer, dinamitzar, promoure i divulgar la silvopastura a Catalunya.

Proposar eines i metodologies

Proposar eines i metodologies per recolzar ramaders i ramaderes en una pastura exitosa i beneficiosa econòmicament per a elles, compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic 

Assessorar i guiar

Assessorar, guiar i divulgar sobre com fer un ús de la silvopastura, coordinadament i amb benefici mutu entre gestors/es, propietaris/es forestals i ramaders/es, compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic.

ÀMBIT

El projecte pretén englobar tots els tipus de boscos i els ramaders i ramaderes que pasturen a tot Catalunya amb especial atenció a les zones forestals  de pineda de pi blanc (Pinus halepensis). 

ACCIONS